Категории

Производители

Поръчайте по телефона

Уакизаши

Уакизаши

Уакизаши е къс традиционен японски меч. Основно се използва от самураите и се носи на пояса. Дължината на острието — е от 30 см до 61 см. Общата дължина 50–80 см. Острието е едностранно заточено, леко изкривено. Уакизаши прилича по форма на катана. Обикновено е носен заедно с „катана“ в пояса на самурая ...

Повече детайли


367,99 лв

Уакизаши

Уакизаши е къс традиционен японски меч. Основно се използва от самураите и се носи на пояса. Дължината на острието — е от 30 см до 61 см. Общата дължина 50–80 см. Острието е едностранно заточено, леко изкривено. Уакизаши прилича по форма на катана. Обикновено е носен заедно с „катана“ в пояса на самурая.

Уакизаши е изработван от дзукури, с различни форми и дължини, обичайно по-тънък от катана. Ръкохватката обичайно е с квадратно сечение.

Самураите използовали Уакизаши в качество на оръжие тогава, когато катана бил недостъпен или неизползваем.

В ранните периоди от японската история, кинжала танто бил носен вместо уакизаши. Влизайки в помещение, самураите оставяли катана при слугите или на катанакаке — специална двуредова дървена поставка. Уакизаши винаги носили при себе си като лично оръжие на самурая. Буси често наричали този меч „пазителя“.

Опитните самураи използвали уакизаши в бой като второ оръжие — за нанасяне на неочаквани удари. Катана бил държан в главната ръка и служил като основно оръжие.

Също така уакизаши бил използван за извършване на ритуално самоубийство — сепуку, ако в самурая отсъствал предназначен специално за тази цел кинжал кусунгобу.

За разлика от катана, който можели да носят само самураи, уакизаши бил разрешен за носене и от други хора. Бил използван като пълноценно оръжие от хора, които не могат да носят катана.Описание:

Размер: 66 см.

Материал: Метал, кожа, дърво