Категории

Производители

Поръчайте по телефона

Катана

Катана

Катана, XVI—XVII век.

Катана (на японски език - меч) e двуръчен издължен японски меч с дължина 95—120 см (самото острие е с дължина около 70 см). Заедно с късия меч уакизаши влиза в комплекта с въоръжение на самураите...

Повече детайли


869,99 лв

Катана

Катана, XVI—XVII век.

Катана (на японски език - меч) e двуръчен издължен японски меч с дължина 95—120 см (самото острие е с дължина около 70 см). Заедно с късия меч уакизаши влиза в комплекта с въоръжение на самураите.

Японските мечове били съхранявани на специални етажерки — Катанакаке.

Ко-катана (кокатана) е къс меч „катана“, който също влиза във въоръжението на самурая. Ръкохватката е права, острието е малко по-широко. Носел се е или на пояса или закрепен на кръста.

Ръкохватката на „катана“ е с дължина обикновено около или над 35 см. Ширината на острието е около 3 см, дебелината — 5 мм, само острието се заточива до острота на бръснач. Ръкохватката е обвита в кожа от скат или друг материал, за да не се плъзга в ръцете. Теглото на меча е около 1—1,5 кг.

Хамон е линията на закалката на „катана“.

Най-древните мечове „катана“, били изработвани от майстори (също и ножниците за „катана“), които те украсявали с орнаменти - техниката била предавана от поколение на поколение като стара семейна реликва.

Особено ценни мечове „катана“ са тези, на които има „меи“ - клеймо с името на известен майстор и годината на изработване.